28.04.2014
Marit Vasshus
Nyhetsbrev rus og psykisk helse
Fylkesmannen i Rogaland samarbeider med KoRus vest Stavanger i en kompetansegruppe rus og psykisk helse, og gir n�� ut sitt første nyhetsbrev. Hensikten er å bidra til godt samarbeid og samhandling mellom fylkesmannen, kommuner, helseforetak, brukerorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner i Rogaland Fylke.
Kompetansegruppen bidrar blant annet med innspill til KoRus og Fylkesmannens Regionale kompetanseplan på rus- og psykisk helseormådet. Gruppen møtes fire ganger årlig og nyhetbrevet vil publiseres etter hvert møte og gi et lite inntrykk av hva som skjer i Rogaland.
Bolig til personer med rus og psykisk lidelse
Bolig til mennesker med ROP-lidelser er en utfordring i kommunene. Housning first - metodikken viser gode resultater med å gi varig bolig til ROP- pasienter. Både Sandnes og Stavanger prøver nå ut prosjekt basert på Hosing first- metodikken. Sandnes er i ferd med å bosette de første brukerne, mens Stavanger er i en utredningsfase. Stavanger, Sandnes og Time kommune planlegger botiltak for denne gruppen. Stavanger kommune har nylig startet ROP-natt, som gir forsterkede tjenester til bofellesskap på nattestid.
Tidlig intervensjon
Kommunene ønsker å nå de yngste brukerne tidlig. Det er startet opp og planlegges ulike tiltak for å styrke tilbudet. Stavanger kommune har nylig startet Helsehuset og Sandnes arbeider med prosjekt "Raskere psykisk helsehjelp". Begge prosjektene skal være lavterskeltilbud, for å gi rask hjelp og målrettede tjenester til de yngste. Strand ser på muligheten for å starte et tilsvarende prosjekt.
Ambulant tilbud
Ulike ambulante team er et godt tilbud til ROP-pasienter som ikke møter til tradisjonell behandling. Strand kommune oppretter nå et oppsøkende behandlingsteam. Haugesund arbeider for å opprette et ACT team.
les mer i Nyhetsbrev 1/ 2014.