Kontakt

Besøksadresse
Møkstertunet - Bygg 4
Skogstøstraen 37, 4029 Stavanger
Postadresse
Dusavikveien 216,
4028 Stavanger
18.09.2015
Marit Vasshus

Når oppveksten setter dype spor

-Du preges av oppveksten hele livet, især når du har levd med vold, redsel, fornedrelse, skam og alarmberedskap i hjemmet som liten, Wendy Pollack. Hun er erfaringskonsulent og daglig leder på Lærings- og mestringsenheten på Jæren DPS. og holdt innlegg på Rop- seminaret 16.september på Klepp, i regi av Jæren DPS.
Pollack holdt innlegg på Rop- seminaret 16.september på Klepp, i regi av Jæren DPS.i samarbeid med Rogaland A-senter, Klepp, Hå og Gjesdal kommune.

Skremt for livet
-Barndommens relasjonstraumer og en ryggsekk full av redsel, gjorde meg skvetten, jeg var alltid redd for vold og rus. Jeg var skremt for livet og trodde det var min feil at mor drakk og slo, sier Pollac. Jeg var alltid på vakt og måtte beskytte mine to yngre søsken. Å ta seg av lillesøster på natta når hun gråt, fordi mor ikke våknet av alkoholrusen, er et stort ansvar for et barn. Det å ikke få penger til mat, gå sulten, var en del av historien. Den svarte hemmeligheten førte til mye lidelse i et barnesinn. Fortrengning og benektelse viste vei gjennom oppveksten. Skolen var et fristed fra konflikter og bekymringer.
 
Uforutsigbart
Å leve med en rusmisbrukende foreldre, skaper stor uforutsigbarhet; når er mor edru- når er hun beruset eller full? Pollak var redd og flau som barn, hun ville gjemme seg bort, men måtte følge med og passe på moren. Hun ble innelåst i bilen når mor skulle handle, hun hadde mange skammelige opplevelser.
 
Heldigvis hadde familien en god nabo som viste omtanke og viste hva et normalt liv er;  her var det mulig å prate og slappe av fra bekymringer og uro. En bestevenninne reddet Pollac gjennom kjærlighet og omsorg.
 
Behandling for relasjonstraumer
Skyld og skamfølelsen og følelsen av fornedrelse preget Pollac sterk da hun kom til behandling i Norge. Her kunne hun bryte tausheten, få hjelp og det unevnelige fikk uttrykk. Mye gammel smerte fra tidligere nære relasjoner preget fremdeles hennes følelser. Relasjonstraumer tar mange år å behandle, sier Pollac. Også egne barn ble mentalt en del av terapien. Og Pollac fikk hjelp av andre voksne til å snakke med barna om egen psykisk sykdom og hva som skjedde mentalt med henne som mor.
 
Hva hjelper?

Wendy Pollac fremhever betydningen av vennskap og trygge voksne, åpenhet om situasjonen, det å fortelle noen om historien og erfaringene. Det å stå i en langvaring relasjon til en terapeut har betydning for å reparere tidlige relasjonsskader ifra oppveksten, påpeker erfaringskonsulent Pollac avslutningsvis.
 
2015 rop wendy pollac 160915